Gravid-träning

Har sett att jag fått och får väldigt mycket funderingar i min omgivning kring träning under graviditet och tänkte därför göra er som undrar lite klokare kring denna fråga.

Träningsmängd och träningsintensitet beror på vad man har för bakgrund sedan tidigare, hur ofta du tränat och hur hårt du tränat. Det finns många skrupler om att man inte ska träna alls osv. Men alla har sina förutsättningar och det är därifrån man får utgå.
När man är gravid så talar kroppen oftast om för en precis hur mkt man orkar och kan göra. Du ska iaf försöka undvika tunga pressar, rotationer och extrema ytterlägen, tex som vid skräddar-sits och för mycket "bres" på benen (alltså där du splittar benen för mycket) då man "luckras" upp en del och får sämre spänst i detta (bäcken och ligament )parti/område under vägens gång.
http://www.balansboll.nu/fakta/balstabilitet/balmuskler/backenbotten/image5TQ.JPG
Annars fungerar all typ av träning som man tycker känns ok. Lätt styrketräning med vikt och situps om man vill och tycker det känns bra fram till v 30 och all typ av konditionsträning iform av cykel, crosstrainer, rodd m.m så länge alla bitar känns ok. Annars brukar pulsen och en känsla av obehag tala om vad som är lagom.
Lyssna på kroppen. 

Att köra en del coreträning (mage/rygg) är att rekommendera då man behöver vara stark i detta område, om inte annat för att förebygga ryggsmärtor längre fram.
http://www.wholelifeyoga.com/core.jpg http://hd.se/multimedia/dynamic/00400/126790_1749241_jpg_400791d.jpg  http://hd.se/multimedia/dynamic/00400/126794_1749241_jpg_400795d.jpg
En bra core (kärna, kroppens centrum) kan även underlätta själva förlossningen genom att man lättare kan hantera diverse påtryckningar/krystar på rätt sätt om man är stark och känner till sina muskler i detta område. Gå på känsla gällande träning så löser sig allt.  En del klarar av mycket medans andra klarar av mindre och får nöja sig med promenader.

Kom ihåg att all träning under graviditet har syftet med att må bra och hålla igång.
Att enbart underhålla sin form sedan innan, inte att förbättra nuvarande form, det får man lägga fokus på då bebben är ute. :)

Lycka till! /Jessica

Kommentarer
Postat av: Elin

Åh gud va snällt, tack så hemskt mycket för inlägget!

2010-05-04 @ 19:48:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0