Jaha ja!

Nu vet jag vart alla mammor håller till. Dem är och promenerar i Gustavsberg, likt som jag gjorde igår.
När det mest är promenader som fortf gäller för min del så måste man försöka hitta lite nya vägar att gå. Skogsvägarna här hemma skulle jag nog kunna gå med förbunda ögon utan att gå fel eller köra vagnen i diket. Gick den så gott som i sömnen X antal ggr under min 4 månaders deffperiod varenda morgon innan jobbet för drygt 1 år sen. Då var det bara jag och älgarna som var vakna och tog oss igenom morgondiset.
Så därför är det skönt med lite miljöombyte.
Jag har gått på mödravården i Gustavsberg i snart 1 års tid men aldrig tagit mig tid att utforska området. När jag ändå var där igår och lämnade in lite prover på labbet drog jag och Moa ut på en liten sightseeing i nya vagnen.

När jag såg bilden här ovan blev jag varse om att oj oj vad rosa vi är :) Jag som sa innan Moa kom att vi inte alls skulle ha så mkt rosa grejer bara för att det är en tjej...eller hur...nu klär till och med jag mig själv i rosa (lila).

A ja, tillbaka till Gustavsbergsnacket. Herre min skapare vad fint det är i Gustavsberg! Jag gick som i en sagovärld bland alla de söta villorna och stora herrgårdarna.

Det här huset fick mig att stanna till. Helt byggt i tegel med små fina detaljer, ett riktigt hans- och greta-hus. Grinden gjorde ju dessutom sitt.

Promenadstråken var helt fantastiska så jag förstår varför man släpar hit barnvagnen och strosar omkring.
 
Att dem dessutom går längst med hamnen/vattnet gjorde ju inte mig mindre glad.
Härligt!

Hit kommer jag garanterat gå flera gånger. Måste bara ta med mig framhjulen som är en size större. De små framhjulen som nu är på levde sitt eget liv på grusvägarna och stackars moa skumpade omkring hej vilt inne i sitt lilla skyffe.
Så, till nästa gång, stora hjul på!

Kaxigt

Idag när jag och Moa åkte hem från våran promenad ute i gustavsberg åker den här bilen ut framför mig.

Texten på bakrutan fick mig att skratta till lite faktiskt. "Mona "stalin" rånar oss på våra hem, stoppa skatt på boende." Tyckte det var lite festlig text att montera upp på bilrutan, snacka om att vilja komma ut med sin åsikt :)
Kaxigt.

Höstdagar

Njut alla, njut!!
Solen skiner, det fläktar härligt och det är riktigt frisk luft!
Det är dagar som dessa som det är förbannat skönt att komma ut och promenera, jag njuter, moa njuter, ni njuter väl?

Idag var vi ute i över en timme och knata, jag (hjärnan) svämmade över av endorfiner medan kroppen inte alls var så lika nöjd... tyvärr sa den till lite för sent bara... svårt att avbryta en promenad då man kommit halvvägs och ända vägen tillbaka är samma väg... Så, nu sitter man med smärta i bäcken och fogar igen, men just nu känns det värt det ,notera just nu... :)

ONOFF har varit här och spelat in ett program med Marko hela dagen.
Det är samma program som Carolina Gynning gör reklam för med Simon och Thomas (designerserna) på tv4. Det kommer visas på webben här framöver.

Medan han har aggerat framför kameran har jag varit och gjort utredningar på sviter från mjölkstockningen. Jag och boobsen är inte riktigt överrens ännu.. Men det ska bli bättre säger man. Tålamod, tålamod tålamod.. Har även varit på efterkontrollen som många gör efter 6-12v efter förlossningen. Det har knappt gått 5v för min del men man ville kolla upp den lite tidigare då det varit lite sisådär efter att man fick plocka bort moderkakan.
Jag läkte fint, snabbare än normal så det var ju positivt. Undersökningen gick snabbt och smärtfritt. Det jag mest såg framemot var kontroll av magmusklerna och bäckenbotten... Men nä, det kolla hon inte... Hon trodde att jag var i mkt god form redan men ville inte göra den kontrollen redan nu... kanske lika bra ändå då hon (och även jag) vet, att får jag klartecken så drar jag igång med träningen lite för tidigt då inte alla organ hittat tillbaka till ursprungsplatsen. Svårt det där med att vänta ut tiden faktiskt när suget är stort. 
Längtar efter att få köra slut på musklerna, få känna träningsvärk i kroppen och få dem där härliga kickarna av pigg-adrenalin. Jag får sukta vidare ett tag till, för vad är 4v lixom? ;) Nada. Kan ju inte bli bättre än mkt bra i slutändan ändå. :)
Nöjer mig med mina gummiband och Pilatesboll-övningar så länge för att i första hand stabilisera upp den djupgående nedre magmuskulaturen och bäckenbotten. PRIO ETT!

Kommer framövrigt lägga ut lite övningar som jag kör.
Dessa är bra för såväl nyförlösta men även också för dig som behöver stärka bålen.
Håll till godo.

Rätt fast fel

Skrev ju för några dagar sedan att Lilltjejen var 1 månad.
Men självklart kan man inte räkna dag till dag även om det var rätt tänkt att hon på dagen var prick 4v gammal i torsdags, men det är ju datum till datum som gäller såklart, annars blir det rätt knepigt att hålla reda på födelsedagen från år till år :D.
Så, igår var hennes riktiga 1-månaders dag.
Grattis igen då Moa ;)

Hon växer så att det knakar.
Var på BVC idag och dunderklumpen har gått upp 1,1kg och växt på sig 3cm på längden sen sist!
På torsdag denna vecka har det gått 2v sen sist jag gjorde min formcheck, så då är det dax igen att kolla läget. Återstår att se om mamsen klarat sig lika fint som dotra..fast tvärtom då ra. Eller ja, då jag börjat min muskelträning är det väl mening att även min våg ska komma visa lite tyngre siffror än den gör idag :)

Vi ser på Torsdag vart formen bär av (om den bär av..:).

Svar på (tal) kommentar

Ok, nu kom det kanske fram lite fel mitt förra inlägg...hmm :)
Jag skrev detta inlägg med en ganska stor nypa ironi...vilket jag gör i många av mina inlägg :) Detta var mer sett ur min egen synvinkel, upplevelse...sen tror jag ju inte att många har förutfattade meningar om mig som småbarnsförläder (som det kanske framgick) som går och handlar ensam med ett litet knyte, mer jag som upplever det så, och ja, som ni säger, inbillar mig..
För helt plötsligt när man själv blivit mamma är det Iiiiingen annan som man ser med spädbarn på affären (såklart :), vart tog alla mammor vägen?? ;) Därav den obekväma känslan då man känner sig ensam i sitsen från att innan man var gravid se ALLA kvinnor springa omkring med sina gravida magar och bebisar i selen.

Å som jag skrev, jag "tankeläser" ;) och har inte fått dessa ord sagda till mig.
Själv har jag inte sett snett på andra mammor med skrikande barn för att jag själv anser det fullt normalt i ett familjeliv, det hör ju till. Men är man inte (återigen) van vid situationen som under min handlingsvistelse är det inte konstigt att miljön känns främmande och jag känner mig iaktagen och stressad. I know.
Självklart vet jag att denna känsla jag känner nu kommer ge med sig. Jag har bara varit mamma i 4v :)
Men här är jag nu lixom :) och jag berättar bara hur jag upplever det. Har man inte funnit sig i en sån här situatiion tidigare är det klart man känner sig lite "of".

Det är bara till att vara stark och det är jag ju ganska bra på ;)

Anpassningsbar fast ändå obekväm..

Rätt coolt hur anpassningsbar jag ändå blivit på så kort tid med en bebis, iaf i vissa situationer..
Jag klarar galant att äta, dricka, amma, och läsa på en och samma gång, det lixom bara går av farten.
Sen finns det de situationer som jag inte riktigt känner mig lika bekväm i....som handling. Alltså handla mat...i affären...ensam.

Innan vi far iväg preppar jag Moa med mat och blöjbyte för att undvika skräcksenariot...Gallskrik.
Moa åker kundvagn i sin bilbarnstol,hon sover oftast och under tiden får jag blickar som jag lätt läser av.
En del säger "nämen åååå, vilken söt liten bebis..", medan andra lite mer fördömmande granskar mig uppifrån och ner med lite sned blick och rent av blottar sina tankar rakt mot mig "men herregud, vad gör du här med ett så litet knyte.."
Då tänker jag snabbt tillbaka "ja vad tror du!? Måste ju för fan handla mat..det är mitt barn, och hon måste få följa med, något mer du ville?" men innan jag hunnit tänka sista delen av meningen (något-mer-du-ville-delen..) då har personen i fråga redan brutit ögonkontakten och fortsatt plocka med sitt...

Inte nog med tankeläsning från min sida så händer det som inte får hända då jag står vid kassan och öser upp mina varor. Som en blixt från klar himmel öppnar Moa munnen i ett gallskrik, inte för att hon bajsat eller är hungrig, hon har drömt. Känner mig mer än förvirrad och stressad, "plocka vara..trösta bebis...plocka vara, trösta bebis..." Blir sådär härligt svettig på en sekund och lite grisrosa i fejjan.. 
Någonstans däremellan möter jag blicken på kunden som nyss betalat. Han lägger huvudet lite på sne och ler sådär snällt mot mig,precis som om han ville hjälpa till.
Mitt i all bemött vänlighet från killen in front råkar jag vända blicken bakåt (vilket jag inte skulle gjort..) och möter där istället ett äldre par som står och byter blickar med varandra om att "guuu så långsam hon är...".
Lite demonstrativt klänger sig gubben över bandet för att hiva ner en sån där gränspinne som jag "förlåt" inte hunnit hjälpa farbrorn med...sorry. Jag står ju lixom bara här och förösker pilla ur pengar från plånboken, har en bilbarnstol dinglandes på ena armen samtidigt som jag med höften förösker knuffa fram kundvagnen... men visst, klart jag skulle prioriterat herrn med en gränspinne..
Jag tror Gubben glömt hur det är att vara småbarnsförälder... Å andra sidan tror jag inte att han under sitt århundrade som småbarnsförälder var i väg och handlade ENSAM med sitt nyfödda barn, Punkt.

Det här var just en sån situation som jag ibland kan känna mig lite obekväm i, att jag inte riktigt räcker till och skulle behöva iaf ett par armar till.

Bort med gravidmage,träningstips?

Att vara gravid och låna ut sin kropp som bosättning till en liten krabat som ska växa till sig under 9 månader innebär att kroppen kommer ta ny form, inte minst magen.
Magen är den som de flesta av oss kvinnor önskar få bort och har svårast att få iform igen efter en förlossningen.

Innan man kan köra på ordentligt med magträning efter graviditeten bör man låta magen läka ihop till 100% först och ge organ och tarmar tid att hitta tillbaka till ursprungsläget. Oftast är det maginnehållet som får magen att under dessa 3 första månader att se svullen och utputande ut. Där befinner tex jag mig i dagsläget. Jag har inte så mkt fett att ta av men ändå har jag en liten kula som inte riktigt gett med sig, så det gäller ha is i magen och ha Tålamod i denna sits.

Jag har blivit tillfrågad om att printa ner ett inlägg om träningstips (utöver tråkiga situps) till de som gått längre än 3 månader med envist maghull. Så här kommer det.
 
Väl känt går det inte att punktförbränna bort fett på kroppen. Så att ligga och nöta situp efter situp i hopp om att midjemåttet ska krympa är slöseri med tid. Bästa sättet för att komma åt magfettet är en kombination av konditions och styrketräning som resulterar i fettförbränning.
Kroppen är tyvärr så pass fiffig att den förbränner jämt över hela kroppen, vilket innebär att där det oftast är i störst behov och finns mest fett att förbränna tar längst tid, men det gäller bara att träna på. För rätt som det är har du nåt punkten då kroppen funnit en bra balans/fördelning och är redo att utplåna just det önskvärda områdets fettceller.
Skam den som ger sig.

Varför ska man kombinera styrketräning med konditionsträning? Räcker det inte bara att köra konditionsträning?

Visst kan du enbart satsa på att löpa dig i form MEN, ju mer muskler du har på kroppen ju lättare kommer du ha att förbränna fett på kroppen då muskler kräver mer energi än fett. Alltså kommer det gå åt mer energi per träningstillfälle ju mer muskler du har. Vilket resulterar i större fettförbränning.
Dock ska jag poängtera att då jag pratar musklemassa innebär det inte att du måste bli en bodybuilder och kommer INTE bli ett muskelberg över en natt. (Jag vet att det här med att få för mycket och för stora muskler på kroppen för en tjej är mycket känsligt :) För att tex få den mängd muskler som jag hade innan min graviditet kräver en hel del och extremt hård träning och slit. Och det tar TID. So don´t worry. :)

Bästa förbränningen?

För att få en direkt fettförbränning är morgonpromenader före frukost bra då kroppen är tömd på energi efter en natts sömn. Promenader är endast bäst i samband med morgonen när man pratar för fettreducering, annars är tunga/hårda trängspass där man involverar stora muskelgrupper och helkroppsövningar bästa sättet (men även bygga muskler) eftersom man då förbränner större mängd energi på kortare tid och även får en efterförbränning som varar ett tag efter träningspasset.
Glöm inte att variera din träning så att du fastnar i ett och samma spår. Det kommer inte gynna dina önskemål.

För bästa reslutat:
Ät ordentligt både före och efter träningspasset. Kanske även något under passet om du tränar längre än 60min.
Tänk bara på att ju längre pass du kör innebär inte alltid bättre reslutat. Pressar du kroppen för länge blir muskelmassan lidande, så det gäller att hitta en avvägning. Max 60min (Om inte påfyllning sker) och glöm inte vila mellan seten om du styrketränar, minst 60-90sek.
Återhämtning mellan träningspassen och efter varje pass är minst lika viktig för din uppbyggnad.


(Bål)Magträning
Även om man inte kan punktförbränna så kommer här lite extra magövningar utöver situps som kan vara bra att avsluta med efter det huvudsakliga träningspasset då kroppen är lite extra slutkörd och börjar gå på fettet lite mer än att bygga. Då får du lite extra bra träning för just bålen, mage/rygg och kan tänkas förbränna lite extra hull.
Det finns en djungel av övningar men har här valt ut ett antal som inte är allt för komplicerade.
Kör hårt!

Magövningar

1. Bryggan
Lägg dig på en mjuk matta och placera dig med rumpan i marken och knäna lätt böjda. Lyft upp rumpan så att du får 90 grader mellan smalbenen och låren. Håll uppe i samma position 3-5 sekunder och återgå till utgångsläget.

Magövningar, bryggan

2. Cyklingsmanövrering
Ligg rakt ner på med din rygg pressad mot golvet. Sätt dina ben i 45 graders position och händerna bakom huvudet. Gör sedan samma rörelse med benen som när du cyklar och rör din vänstra armbåge till ditt högra knä och sedan din högra armbåge till ditt vänstra knä.

Magövningar, cyklingsmanövrering

3. Benlyft
Lägg dig ner på rygg på en bänk så att du har rumpan precis utanför bänken och benen fritt hängande i luften. Lyft sedan benen uppåt så att de kommer i 90 grader och återgå till utgångsläget och upprepa sedan övningen.

Magövningar, Benlyft

4. V-up
Lägg dig ner med ryggen mot golvet eller matten och håll händerna ovanför huvudet. Res benen samtidigt som du reser bålen och sträck dig mot fötterna med händerna. Gå tillbaka till ursprunglig position och upprepa övningen.

Magövningar, V-up
Lycka till!//Jessica

Nu kör vi.
Jag ska också jobba mig tillbaka till magformen.
 

 


Ni gör min dag!

Jag har nu börjat förstå att det finns en hel del där ute som diggar min blogg, skitkul!
Ännu roligare är att varje gång jag öppnar locket till brevlådan och fiskar upp ett brev med mitt namn på och finner en present från er underbara läsare står jag lika häpen, förvånad och känner mig fullkomligt överumplad av smicker. Vad har jag gjort för att förtjäna det här ? tänker jag. Helt otroligt.

Jag är verkligen mer än tacksam ska ni veta, och det värmer i hjärtat.
Tack!

Just nu, ett speciellt tack till Jessica som skickade mig detta fina smycke med Moas namn ingraverat.

Jessica har för övrigt en webbutik med diverse ting. www.butikstylish.se, Spana in!Sen kom den här målningen strax efter att Moa kom till världen. Den är gjord av Emmalill som är konstnär till yrket. Hon har fångat allt som rör lilla Moas födsel- Klockslag, namn, vikt, datum, längd m.m. Dessutom har hon uppmärksammat mina och Markos intressen...ja allt finns med i bilden. Riktigt bra gjort.


Så åter igen, Tack som f*n ;)

Brödrecept

Det här är världens enklaste bröd som sköter sig själv.
Dessutom är det Äckligt gott också.

Sätt ugnen på 175g.
Smöra och ströbröa en form på 1,5l.

Blanda torra ingred i en bunke:

2,5dl dinkelmjöl
1,5dl rågsikt
1dl grahamsmjöl
0,5dl vetegroddar
1,5dl rågkross
1tsk salt
2,5msk brödkryddor
2tsk bikarbonat

Tillsätt och rör ihop med det blöta ingred till en smet:

5dl filmjölk
ca 1msk honung

Topping:

solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller pumpakärnor. Välj efter tycke!

Häll smeten i formen och strö över toppingen.
In i ugnen på nedre falsen och grädda i ca 60 min.
Jag brukar sedan stjälpa upp brödet på folie och grädda ytterligare 5 min upp och ner.
Klart!


Avnjut ordentligt med smör och ost.
Yummi!

Grattis Moa

Idag är Moa en månad gammal. Grattis lilltjejen.
Tiden går fort...precis som alla förvarnat.
Idag ligger hon mest och sover för att bryta av med lite amning och avföring.
Charmen vet hon iof också hur hon ska hantera :)


Snart sitter jag väl här och skriver "Grattis Moa 15 år..." och tampas då istället med överenskommelser angående utetider, sova över hos killar, Ibitza-resor och predikar om hur farligt det är att röka och dricka..

Men nu tar vi en månad i taget ;)


Dirty dancing på hög nivå

Planerat något inför lördagskvällen?
Om inte, bänka er framför tv:n och Dansfeber på tv4! Inget höjdarprogram direkt, jag vet. Men det här tävlingsfältet får ni inte missa, i varje fall inte Marko och Tobbes nr.
Dem kommer göra succe med sitt dirty dancing.
 
 
 
Jag och Moa var med på genrepet idag och det mesta sitter galant. Dem kämpade och slet medan jag och Moa njöt av den grymma musiken. Moa somnade som vanligt medan jag iaktog min man med att oförskämt bra kunna behärska dansstegen i högklackat och rulla höfterna som värsta latinodansaren. Jo ra, visst döljer det sig en liten feminin sida inom Mr Lehtosalo trots allt :)
Tobbe troll, alias Patrik Swayze är inte sämre han.
Han för sin "baby" så mjukt och fint, som om han aldrig gjort annat ;)
Lördagens konkurrenter kommer få se upp för de här två, för dem kommer bli svårslagna!
Jag har inget annat att säga än att jag är mäkta IMPAD, big time.

Jo å så var det en sak till...ni röstar väl?! ;)


På G & uppdrag

Jag är verkligen på gång med promenaderna nu, på riktigt. Glömde dock fullmunderad vagn ute i regnet igår så idag fick Moa åka bärsele, vilket hon gillar.

Somnar snabbt till gunget.

Mår bra av att komma ut i friska luften och släppa lös tankarna. Då jag promenerar tänker jag som bäst,på allt och ingenting, vare sig man behöver rensa hjärnan eller tanka den. Det är under dessa tillfällen som jag skulle behöva mitt kära block och penna. Hmm...kanske ska ta och tillverka ett fack i bärselen så att jag bara kan hiva fram det i farten vid behov. Som småbarnsförälder tvingas man hinna med mycket på en och samma gång, väldigt produktivt om jag själv får säga. I mitt fall hinner jag sortera tankar/ideer, motionera, umgås med min dotter och njuta av naturen (väldigt snabbt :) på en och samma gång. Smidigt.
Planering och beslutsamhet löser mycket.

Var även iväg på ett uppdrag under eftermiddagen idag. Hjälpte svenska ungdomseliten i friidrott med att få lite koll och en överblick på hur formen ligger till. Vi mätte vikt, omfång och fett%. 
Här snackar vi tjejer och killar med löjligt vältränade kroppar.
Får mig osökt å tänka på att.. "I´ve been there, I´ve done that...and I´ll be back". ;)

Suktad?
Vem?, jag? -Oh yes!
De här armarna ska tillbaka, var så säker. ;)

En Vanlig morgon

Imorse vaknade jag som vanligt av att Moa gnydde. Hon sover så bra på nätterna. Somnar vid 23-tiden och sover framåt 3-4tiden på morgonen, matpåfyllning och sover sen vidrae till 8. Gnyandet hon väcker mig med är tecken på jag-vill-ha-mat.
I vanlig ordning kör vi amning, Moa somnar om och sover i kapp med pappa.

Jag duschar, plockar tvätt, sätter på en ny maskin, plockar undan lite disk och svänger ihop ett bröd som skjutsas in i ugnen. Klär på Moa, mig själv och vi ger oss ut på en uppfriskande promenad.
Hemma igen och brödet är tajmat och klart att ta ut.

Sätter på Te-vatten, kokar ägg och lägger stor omsorg på dagens första mål.
Hinner precis avnjuta mitt bästa mål på dagen innan Moa vaknar och är redo för ett nytt mål.
Rätt mysig morgon om jag själv får säga. :)

Sen kör vi på med att äta, sova bajsa, äta sova bajsa, äta sova bajsa..
Vips så är dagen kväll.

syskonkärlek

Väl känt har Moa två bröder. Hundarna Nisse och Hugo.
Det har även varit en omställning i deras liv då lilla Moa kom till världen.
Hugo har länge gått omkring och sett fundersam ut när vi går och bär på hans lillasyster, pratar med henne precis som vi pratar med/till honom..med en sån där "puttinutt-röst".
Varför gör man det egentligen? det är ju inte direkt så att djur och små bebisar och barn förstår oss bättre bara för att vi prata bebisspråk..haha, ja ja, rätt kul ändå. :)

När Moa skriker lägger Hugo huvudet så där frågande på sne´och undrar vad som står på, Nisse däremot sneglar lite surt upp på oss och vänder snabbt ryggen till då han fått ögonkontakt. Det där med att ge dåligt samvete är han ganska bra på. Man kan riktigt läsa hans tankar och höra hur han fnyser "Jaha, nu är det någon annan som går före mig helt plötsligt...det är tydligen inte störst (äldst) går först som gäller här längre minsan...pft.."

Han börjar dock mjukna upp lite, han måste bara få ta allt i sin takt. Han kommer närmre och närmre för var dag.
Hugo, han har tagit Moa till sitt hjärta.
Där Moa sover, sover Hugo..dock alltid med ena ögat halvt på glänt-det kan ju hända något som man inte får missa. :)

Där han ligger och vaktar håller han hennes hand.

Syskonkärlek finns bevisligen även mellan människa och djur.

Vinnarrecept :)

Här kommer receptet på min vinnarrätt för er som ville ha det.
Go spis! :)

Detta behövs, allt efter önskad mängd:
*Torskfile
*Grön pesto efter smak (antingen hemmagjord eller köpt)
*Potatis
*Morötter
*Rödbetor
*Paprika

*Svamp
*Coctailtomater

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225g.
Börja med att skära alla rotfrukter och grönsaker i bitar, lägg i en form.
Tomater och svamp lägger du i en separat bunke.
Ringla över olivolja, salta och peppra både i formen och bunken.
Sätt in formen i ugnen i 15min.
Under tiden lägger du torskfileerna på ett smort stort folieark som du sen ska kunna göra till ett paket.
Salta och peppra fisken och bred sedan ut ett rikligt lager med pesto över fisken. Slå ihop paketet.
Då formen gått sina 15 min drar du ner värmen till 200g, rör om och tillsätt svampen och tomaterna. Lägg även in fisk-foliepaketet.
Kör allt klart i 10 min.
Ta ut och servera med en citronsås och riven pepparoth.

Sås:
1dl cream fraice
2dl Grekisk yoghurt
Rivet skal av en 1/2 citron
Några droppar citronsaft
1msk riven pepparroth

Min hemmagjorda Pesto:
1 Kruka basilika
1/2 kruka persilja
1dl pinjenötter
1dl cachewnötter
200g riven parmesanost
Olivolja efter tycke och smak av tjocklek.

Kör allt i en mixer, klart!

Moas första Gigg

I förrgår var Moa på pappas första gigg, men som vanligt så tajmar hon in sina bajs och käkmoments i orättan tid. Men, Nöden kräver ingen lag.
Så precis då Marko klev på scenen gjorde vi det som behövdes, blöjbyte och amning. Vi kom lagom ut till sista låten... Moa körde med hörselkåpor.

(Min mobilkamera ger ifrån sig blixt trots att blixten är borttagen, å det gillar inte damen, så jag gjorde bara ett försök, därav dåliga skärpan...men hon fastna iaf :)

Hon såg lite fundersam ut då vi kom ut i "oljudet", kanske just för att ljudet var väldigt dovt, men kände nog däremot av basen i kroppen precis som vi andra. Hon var vaken max 1min där hon hängde i bärselen på mig,sen somnade hon. Pappas rocklåtar funkar bra som sömnmedel ;) 
Marko fick för en gångs skull stå lite i skym undan för sin dotter, hon snodde allas blickar och uppmärksamhet... Vart ska detta sluta ;)

Avgjort!

Det blev bara 2 middagar var på våran "halv-8-hos-mig-vecka" då vi inte kommer vara hemma för middag resten av veckan. Sååå, Tävlingen är avgjord.
Undrar ja vem som vann.............?..hmm..
-JAG!!! B)

Inte nog med att jag vann tävlingen på bäst lagad och välkomponerade rätt, BÅDA mina rätter kom i topp. Hamburgaren kom på 2:a plats då gårdagens middag fick full pott.

Ugnsbakad torskfile med hemmagjort pestotäcke. Till det serverades ugnsbakade grönsaker med en pepparrots och citronsås.Resultat:

1. Torskrätt (Jessica) 9p
2. Hamburgerrätt (Jessica) 8p
3. Indisk gryta (Marko)  7p
4. Lövbiffsrullader (Marko)  6p

Grattis Jessica!
-Ja men tack! ;)

Formcheck

Nu har det gått prick 3v sen jag förlöste.
Väl känt har jag inte kommit igång med någon typ av träning då mitt bäcken och ljumskar inte riktigt samspelar med mig, så formen har väl inte förändrats så kopiöst mkt sen första veckan. Men positivt är ju ändå att jag nu för 3dagarr sen har börjat kunna promenera längre än 10min iaf, ser ljust ut ;). Kommer dock bara bli promenader ett tag nu framöver då jag verkligen måste låta kroppen läka ut ordentligt i sin takt. Efter återkontrollen av läkningen vet jag mer hur jag kan anpassa träningen efter kroppens status.

    V1                                                                 V3
 

Magen har väl gått ner lite trots allt, men svullnaden pga tarmar och magmuskler som ska hitta tillbaka till normala utgångsläget ligger fortf kvar.

Från och med nu börjar vi mäta omfång för att ha lite bättre koll. Vågen skiter vi i då jag inte är ute efter någon viktnedgång, utan att så småning om återfå en schysst kroppsform, mao en starkare och mer muskulös kropp. :)
De första måtten togs idag och får bli utgångspunkten.

Mått

Bröst: 90cm
Överarm: 26cm (Gah!....vart tog mina armar vägen!? ;)
Överarm spänd: 27cm
Övre midja (ovanför naveln): 83cm
Nedre midja (över naveln):  87cm
Låret: 50cm
Låret spänt: 51cm
Vad: 35cm


Vad blev det av äpplena?

Jag har inte glömt bort mina äpplen som jag plockade i helgen. Tro inte det.
Efter att ha införskaffat små portionsburkar har jag nu gjort min egna...håll i er!
-ÄPPELMOS a la Jessica!
Tadaaaaa!

   

 

Precis som muslin smaksatte jag med vanilj och kanel. Ja, jag gillar vanilj och kanel...
Dessa små portionssatserna blir perfekt till mina grötfrukostar.

Äpplena räckte även till en god äppelkaka som jag svängde ihop.
 
  
Vi hann vara där och nalla av den innan jag tog kortet..woops ;)
Den blev Mycket Väl Godkänd :)
 


Halv 8 hos mig..

..hägrar hos familjen Westergård/Lehtosalo. Jag är ett stort fan av just detta program då mat och bak är ett stort intresse, samt är det ju väldigt underhållande måste jag ju säga. I Söndags kom Marko med den briljanta iden om att "halv-8-hos-mig-tema" skulle hägra i detta hus denna vecka. Vilket innebär att vi ska överraska varandra med nya middagsrätter. Det får alltså inte vara något vi lagat tidigare. Mån-Fre är det endast varmrätter som gäller medans helgen bjuder på tre-rätters. Hittills då vi avverkat varsin rätt så tror jag att jag leder ;)

I måndags bjöd Marko på fyllda lövbiffsrullader med en pesto-pasta medans jag igår drog till med en hemmagjord "smoked" hamburgare med svamp och baconfyllning toppad med en variant av tzatziki-dressing, till det serverades en ruccola och pinjenötssallad. Vilken fullträff ;)


Recept-musli

Här kommer det efterfrågade receptet på min musli.
Som många andra så har jag ingen exakt hängiven mängd av innehållet då jag ofta höftar mina ingredienser och tar det jag tycker om. Men jag ska försöka delge det så gott jag kan.


Till en rätt stor sats.

Sätt ugnen på 200g.

Blanda i en stor bunke:
1/2 paket havregryn
2dl boveteflingor
2dl dinkelflingor
2dl kokosflingor
1 påse krossade mandlar
1påse krossade hasselnötter
1dl linfrön
1dl pumpakärnor

Häll ut de torra ingredienserna på plåtar, lagret ska inte vara allt för tjockt 1-2cm.
Häll 1dl vatten eller någon typ av 1dl juice (tex äppeljuice) om du vill ha mer smak, ringla över ca 2msk honung och rör ihop så allt blir blött/kladdigt, strö ut till ett jämt lager igen.
Skjutsa in i ugnen 10min, rör om och kör ytterligare 5 min, klart!
Häll över den färdiga muslin i bunken igen och blanda ner russin, gojjibär, dadlar och/eller aprikoser efter smak då grynen fortf är varma, adda kanel, kardemumma eller vaniljsocker för ännu godare smak. Låt svalna.

Man får hålla ett litet öga på nötterna så dem inte bränns, men med den tidangivelsen jag skrivit har iaf min musli blivit gyllenbrun och fin :).

Ät och Njut!

 

Bollar i luften

Moa har blivit bästa vän med sin babysitter (babybjörn) Där sitter hon så förnöjd, sumrar till, tittar sig om kring, sumrar en stund till för att sen kolla vad mamma och pappa gör.


Snällare bebis får man leta efter (kan tyckas nu iaf:). Eftersom Moa trivs så bra där hon sitter får mamma (mamma?...så sjukt...mamma är min mamma inte jag...men jo, dax å fatta att man själv också har bemärkelsen mamma på sig nu:) tid till att pyssla med det hon tycker är kul och rogivande (mellan varven som pussar och kel utdelas på alla fyra :). Slängde bland annat ihop denna musli, hybergod!


Fruktstund..

..har guld i mun :)
Mellan Moas matkomor har jag hunnit vara ute lite i fruktparadiset. Har ju nämnt tidigare att mina föräldrar har väldens bästa frukt och bär-trädgård. Det finns rabarber, vinbär (svarta, röda, vita), päron, hallon, plommon, äpplen av alla dess slag och körsbär. I dessa tider är det främst äpplen, päron, och plommon som hägrar. Jag plockade pås-vis. Så skönt att bara strosa omkring och välja och vraka bland ekologisk och närproducerad (kan man säga;) frukt utanför ytterdörren.
Jag kunde i lugn och ro gå och tänka för mig själv; "Hmm...vart ska jag börja...ska jag ta den...nä..den kanske....nä...men den e fin...ja...fast...eller..jo"

Marko gick och åt direkt från träden, tog en tugga, tog en ny sort, tog en tugga, tog en ny, tog en tugga, provade ny frukt...slutade i magknip.
Hur som helst fick jag ihop en del, massa härliga höstfärger och gott smakade alltihop.

Undrar ja vad jag ska göra med all denna frukt.
Den som väntar får se ;)

Lite Avlastning och glömd choklad..

Igår åkte vi ut till Mörkö för lite umgänge med min mor och far....passade även på att få lite avlastning och lite extra sömn. Mamma Mormor underhöll Moa hela kvällen medan jag och Marko tog det lugnt framför tv:n med pappa Morfar. Jag fick 7 timmars sömn i natt vilket gjorde susen. Humöret är bättre och jag har avverkat 2 promenader vilket känns superskönt. :) Inte bara för att jag kan röra mig lite mer utan också för att jag kan få komma ut lite i det fria av en anledning. Inte allt för upphetsande att gå ut och sätta sig på en stol utanför dörren och bara glo ut i....ut i...ja bara glo ut lixom, bara för att få ta några friska andetag, nä. 

Jag och mamma åkte också till järna en sväng för att inhandla mer blöjor och tvättlappar som gick åt som smör igår. Dessutom hade jag och Marko inte planerat stanna två nätter, så packningen var magrare än behövligt. När vi gick bland varorna i affären drog jag åt mig en mkt efterlängtad mörk chokladkaka som jag tänkt smaska på nu till kvällen... Väl hemma packar jag upp varorna... Ingen chokladkaka fanns i påsen!!!! Katastrof! Den blev kvarglömd...buhu..
Så en av mina promenader fick bli av ner till färje-kiosken då mitt sug var för STORT. Packade ner Moa i vagnen och begav mig iväg. Kom dock inte hem med någon choklad då den jag ville ha hade gått ur sortimentet för säsongen (säsongskiosk), såklart. Blev en tidning och en läkerol-ask som plåster på såren. Kul..

Vagnen är prima..


..å Moa sover gott..

Vi kommer ha härliga promenader tillsammans framöver. 

Kreativitet på annat håll

Trots sömnlösa nätter som natten till igår då jag bara fock sova drygt 2 timmar orkar hjärnan jobba, den går som på högvarv men på ett bra sätt. Idag är jag piggare i huvudet men kroppen behöver jag inte gnälla om längre, återkommer om den då det är ur positiv bemärkelse den nämns istället :), förhoppningsvis nästa vecka.
Då ska jag även ha lite formcheck oxå, kommer köra en sån varannan vecka med lite mått, vikt (trots att vikten är oväsentlig då jag framöver förmodligen kommer gå upp i vikt med mer musklemassa på kroppen) och bilder för att hålla lite koll på resultat. Här i början kommer det väl inte hända så mkt då jag inte kan påverka fysiken så mkt pga av minimal motion. Men vi ser.

Kan man inte träna...eller ens få motionera som man vill i dagsläget får man ta ut kreativiteten på annat håll. Just nu går jag i planeringens tecken, har mycket tankar och ideer för framtid och allmän livsbasis som flitigt plitas ner på papper.Får lite smått panik då jag är någonstans utan mitt block. Då åker mobilen som hastigast upp och en hel harang av bokstäver skrivs ner i ett sms för att sparas, då kan jag andas ut och känna mig trygg i att inte glömma mina briljanta pop up-ideer ;).

Utöver tankeverksamheten så har jag kommit igång med mina bak och matlagningsbehov på nytt. Allt ska vara så hemmagjort det bara går, inga konserveringsmedel här inte! :)
Som igår blev det hemmagjort ärtsoppa med nybakat bröd, gott som tusan.


Nu ska jag försvinna in i mina tankar lite igen innan moa ska ha käk.
Hmm..


Inte överrens..

Febern är på väg bort och jag börjar känna mig frisk, alltid lite kurigt det där med antibiotika. Jag har ätit penicilinet i 2 dagar och känner mig frisk...Jag har dock 8dagar kvar att knapra piller, buhu (Jo jag fick en hästkur).
MEN, Vaknade trots allt upp rätt "pigg" imorse efter att fått sova hyfsat bra och inte heller simmat i svett som dygnen innan. Svettningarna beror på höga doser hormoner tillhörande amningen och baciller som kroppen vill få ut.

Under denna tidiga morgon tänkte jag ta mig en uppfriskande promenad i diset med Moa och vagnen, men efter halva vägen, dvs typ 10min strejkar mitt bäcken, och ländryggen med det.. Kroppen vill verkligen inte att jag ska vara i rörelse och det gör mig en gnutta frustrerad. Jag har varit i rörelse i 26år och helt plötsligt blir man tvungen till vila, jag och kroppen är inte överrens..

Tur man har go-biten att ligga och beundras över och lukta på..
Vi sover gott ihop..

Hur mkt jag än vill så blir det ingen träning...inte ens promenader för min del på ett tag just nu.
Det som jag tillåts träna på nu är mest den mentala biten. Att härda ut vilan och inse att den är nödvändig och kommer göra mig gott. Tur man kan njuta av diverse ting trots frustration.

Mitt nya mantra lyder:
"VILA ÄR BRA...VILA ÄR BRA..VILA ÄR BRA..." 

Sjuksängen

Jahapp då har mjölkstockningen övergått till staffylokocker i bröstmjölken..
Inte nog med att amningen ska göra ont och vara knepig att få till, nä, då ska man åka på feber och penicilin på det oxå. Hej och välkommen till Jessicas värld. Hon ska gärna få utstå det "värsta", har så alltid varit och verkar så förbli :) Men jag är rätt glad för det.

Finns ju bra mkt värre saker här i världen så man ska väl inte klaga.
Men jo, lite drygt är det iaf.

Ingen promenad idag, mest legat och varit ute på altanen för nån nypa frisk luft, det får duga så som det är nu.
Moa mår iaf bra, växer så det knakar, dock mest viktmässigt inte så mkt på längden ännu.. Stundar en liten tjockis mån tro? ;) Går ine tro så mkt annat så som hon äter och sover.

Nu gnyr det ute i soffan med Marko.
käk-tajm!

iForm-tankar

Jag tror någonstans att jag ska kunna avverka den där milen med vagnen typ idag...10dagar efter förlossningen.
Men redan efter dryga kilometern strejkar både flås, bäcken och fogar och jag blir påmind om vad jag egentligen genomgått och vad min kropp faktiskt har presterat.
Just det, vila var det...reparation.

För drygt ett år sedan (innan jag blev gravid) var jag här formmässigt.
 

   

 

När jag ser tillbaka på de här bilderna spritter det riktigt ordentligt i kroppen, dit ska jag igen,en vacker dag.
Men, jag ska verkligen tillgodose min kropp en välförtjänt vila och låta den reparera sig till fullo innan några nya satsningar görs. Och ni som vill följa mig på vägen får hålla till godo i drygt 6v till iaf då man rekommenderar ca 8-12v återhämtning för leder, ligament och fysiken i övrigt efter en förlossning. Visst varierar konvalisenttiden från person till person, och jag tror själv att jag skulle kunna börja träna tidigare än 8v då jag har den bakgrund jag har och var väldigt aktiv under hela graviditeten. Men efter 8 års elitsatsning i skidbacken och direkt därefter kliva på 2 år av stenhård styrketräning för att satsa inom athletic fitness följt av en graviditet med förlossning har min kropp fått utstå många påfrestningar och skulle rent allmänt må bättre av en längre vila, ordentlig vila.

Även om jag inte har allt för stor musklemassa kvar på kroppen idag så sitter muskelminnet i ryggmärgen och jag är säker på att jag kommer få grymma resultat när jag väl sätter igång. Då kommer även motivationen vara på topp och kroppen kommer förhoppningsvis tillgodogöra sig träningen bättre än tidigare då den fått chansen att återhämta sig till max. Men då ska jag verkligen "härda" ut vilan trots spritten i benen och sukten efter gymmet. 
Självklart kommer jag innan dessa 6v hålla igång med promenader och rörlighetsövningar allt eftersom jag känner att kroppen vill sammarbeta mer med mig. 

Så, om 6 v kommer jag gå på mitt första styrkepass.
Längtar!...fast ändå inte :)
Trivs rätt bra med bajs-spy-tvätt och amningslivet non stop just nu. Bara det är tillräcklig motion i dagsläget. 

Over and out.

Härliga granne!

Mitt i min och Moas kvällsvila i förrgår knackar det på dörren.
Vår härliga granne Margareta kom ner på besök efter att nästan nyss landat i sverige igen efter en tripp i utlandet.
Hon kommer inkonkandes på 2 kassar med kläder, riktigt fina kläder.
Kläder som vår lilla Moa INTE har fått av sina päron ännu..
Så, Margareta fick bli den första att skämma bort våran dotter ordentligt.
Fina italienska märken samt Buberrykläder.

Stickad filt med tillhörande mössa och heldress..


..en liten skoluniform, här "dog" jag..såååå fina!


..och några rosa byx- och tröjset..


...det bästa av allt var ändå de här TOKSÖTA toffel-skorna till uniformen.


Efter denna lilla "julafton" blev det inge mer vila för min del :)
Tack än en gång snälla Margareta.
Nu har vi ett nytt kapitell i Moas lilla garderob.

Först det ena...

..sen det andra.
Vila vila vila...igen..är det jag har fått gör nu i 2 dar..igen.
Ja, nu har man åkt mjölkstockning och feber med den :S
Visst visste man att förlossningen och graviditet skulle vara en sak för sig,både omställningar och smärta att uthärda. Men amningen då? Vilka bekymmer som finns kring den är det inte så mkt prat om. Så, för er som undrar, ja det gör ont innan tekniken sitter och det är mycket att tänka på.
Du ska ha rätt position, bebis ska lära sig sugteknik och ta vårtan rätt i munnen, hitta rätt ställning osv, Allt för att undvika såriga bröstvårtor, mjölkstockning och hungrig bebis.

Nu har ju inte jag problemet med fel amningsteknik eller sugteknik från bebis, inte heller har jag problemet "för lite mjölkproduktion" utan problemet sitter snarare i toooo much food.
Idag då vi var på återkoll sa barnmorskan att jag var en sån typisk kvinna som lätt skulle kunna amma trillingar,  så man kan väl säga att jag har ett ganska stort överskott på käk.
Inte konstigt lilla Moa ökar stadigt i vikt och sover mkt. Stackarn landar i matkoma efter varje måltid :)
Dock inte så synd om henne, hon äter när hon vill, sover och bajsar som bebisar ska.
Hon är en frisk och stark liten tjej.
Nu ska jag gå och vila å sniffa lite bebis ;)


 
 

BB-koll

Var på BB på återkontroll av Moa igår.
Väl känt föds bebisar med extra fett på kroppen, ett extra "smörpaket" brukar man säga, det smörpaketet är ur förebyggande syfte, för att bebis ska ha lite reserver att leva på under de första dagarna då modern inte riktigt fått igång mjölkandet. Den första råmjölken som finns hos alla kvinnor då barnet är fött ger inte allt för mkt energi. Så därför är det väldigt vanligt att spädbarn tappar lite i vikt de första dygnen.

Moa vägde 3310g då hon kom ut och fick se världen (eller förlossningsrummet kanske man ska säga..). Innan vi åkte hem från BB vägde hon 3150g, inte tappat allt för mkt i vikt vilket kändes skönt.
Första återkollen på BB var i Måndags och lilljäntan hade ökat vikten till 3290g vilket innebar nästan nådd födelsevikt. Hon behövde bara ytterligare 2 dygn för att ta sig över. Igår vägde hon in på 3420g!
I vanligaste fallen brukar det ta strax över veckan eller närmare 2v innan bebisar uppnått sin vikt fick vi förklarat för oss, så Moa har skött sig bra. Så nu då Moa får i sig som hon ska redan får vi släppa 3-timmars-intervallen på käket. Dock har Moa en ganska naturlig ätgång på 3-4timmar iaf så det mesta bara går av sig självt. Hon säger till då hon e hungrig, gnyr lite lätt och tindrar med ögonen :)
Så nu har både mamma och dotter hittat tillbaka till ursprungsvikten efter 6 dagar.
Hur är det man säger... "sådan moder, sådan dotter" ;)

För övrigt var alla tester toppen.
Vi äter, sover, toalettiserar och allt går åt rätt håll.
V i mår bra.

Ni har väl inte glömt?

Nu är nya nr av fitness magazine ute.
Där i finns ett stort reportage med mig och Marko, om hur jag fick honom att komma iform på 10 veckor. 
I reportaget finns både träningsupplägg och kosttips att ta del av.
Go lästur! ;)
De här resultaten åstadkom vi under våran 10-veckors period.
Ledorden för att lyckas är; Motivation, öppensinnighet, positivitet, ett jäklar anamma, kunskap, målmedveten, kämparanda och vilja. Men viktigast är nog att ha roligt på vägen :)

Invägning.. V1                                         V10
 

In shape ;)


Har du några frågor/funderingar kanske kring träning kost och/eller graviditet som du vill fråga mig om kan du kontakta mig på jessica.westergaard@gmail.com

Nu sängen en sväng..zzz..

RSS 2.0