"Form"check

Nu har det gått 2 veckor sen sist och det är torsdag...igen:)
Lilltjejen går stadigt upp på kurvan vilket resulterar i runda friska kinder medans mamma rasar neråt, lilla Buddah ;) rent av äter upp mig trots att jag själv äter som ett vrak. Blir nästan lite imponerad av mig själv hur fantastiskt mycket jag kan äta utan att för den sakens skull behöva känna mig proppmätt.


V1                                               V9
 

V1.                                                                             

Bröst: 90cm
Överarm: 26cm
Överarm spänd: 27cm
Övre midja (ovanför naveln): 83cm
Nedre midja (över naveln):  87cm
Låret: 50cm
Låret spänt: 51cm
Stuss: 97

V9
Bröst 88
Överarm 26,5
Överarm spänd 28,5
Övre midja 77
Navel midja 82
Låret  48,5
Låret spänt 49,5
Stuss 95

Förändring
Bröst -2cm
Överarm +0,5cm
Överarm spänd +1,5cm
Övre midja -6cm
Midja navel -5cm
Låret -1,5cm
Låret spänt -1,5cm
Stuss -2cm

Kroppen sköter sig bra och jag mår även bättre fysiskt.


Utmaningar och strävan mot mål.

Utmaningar ger oss erfarenhet och något att sträva mot.
Jag är en tävlingsmänniska in på bara benet.
Adrenalin är härligt (ur posotiv synvinkel).
Kicken får du då du lyckas och når ditt mål.


Hur ska man nå sitt mål/önskan?
-
sikta mot stjärnorna..

Utmaningar kan definieras på många olika sätt.
Den tiden jag befinner mig i nu är tex i sig en utmaning.
-att finna min plats i en ny livsstil
-att "våga" acceptera att vissa lägen är som de är, trots att det känns ovant.
-att "våga" låta det ta tid, att prova mig fram, lita på mig själv och inte bara lyssna till alla andra.
(
självklart krävs kunskap i det man provar sig fram i ,i mitt fall finns utbildningar i kost, människan, människokroppen och träning. Man får inte vara dumdristig och ge sig in på okänd mark, då kan det kosta mer än det smakar.)


För att jag ska nå mina/mitt mål på enklast sätt delar jag upp det små delmål,då blir vägen mot målet mindre jobbig och man får fler små utmaningar på vägen att klara av, vilket leder till mer motivation.
Det som alltid ska finnas med i bakhuvudet är: Testar man sig inte fram vet man heller inte om det är rätt eller fel.
Känns något fel på vägen backar man tillbaka-det är så man lär sig, bara man tar det i små steg, är öppensinnad och lyhörd på reaktionen av utförandet.

Kom ihåg!
Allt fungerar inte på alla.
Lär dig förstå din kropp, signaler och dina förutsättningar.
Det som fungerar för mig/på mig är kanske helt fel för dig.
Vi har alla olika bakgrund som behövs tas hänsyn till.

Ser du till att fokucera på just det du behöver i din vardag för att må bra och nå ditt mål kommer du också få bästa resultat och inte behöva slita onödigt mycket på vägen dit.

 
Tänk på:
- Sätt upp ett rimligt mål och dela upp det i mindre små.
- Hitta ett sätt att ta dig fram på som genomförs med glädje och motivation.
- Hitta inspirationskällor
- Gör det med måtta
- Bjud in din omgivning att delta.

Men viktigast av allt.
Hitta ett sätt som funkar för DIG och låt det få ta tid. (även om det ibland är svårt ;)

Mot högre höjder!


Ond ländrygg och gravidmage?

Nu är det fler som önskar tips och undrar om det finns något man kan göra åt en ond ländrygg vare sig det beror på graviditet eller ej. Samt hur man får bort den envisa gravidmagen.

Å Visst finns det de!

En ond ländrygg kan bero på flera olika orsaker.
Några av dem är:
*skador
*stela muskler
*överansträngning
*obalans i kroppen
*dålig hållning
*svaga muskler

Det sistnämnda är ofta något som drabbar den gravida/förlösta kvinnan.
Ond rygg innebär ofta ett framåttippat bäcken då korsetten, dvs bål- mage/rygg är för svaga för att kunna stabilisera upp bäckenet mera bakåt och minska svanken.
Därför är det A och O att stabilisera upp bäckenet med hjälp av magövningar som gör att man går på djupet och "drar åt skärpet". Det gör man främst med hjälp av att träna den djupa magmuskulaturen med statiska övningar, coreträning.

De här tre nedanstående magövningarna är mycket bra för dig med svag (öm länd) rygg men också för dig som är nyförlöst och drabbats av uttänjda magmuskler.  

1. HISSEN

Bli av med mamma-magen!

Den här övningen går ut på att dra magen inåt mot naveln. Tänk dig att naveln är en hiss. På våning 1 är magen helt avslappnad. Den femte våningen är vid ryggraden och den sjätte på baksidan av ryggraden. Övningen görs mellan våning 5 och 6. Börja med att andas in djupt, pressa ut magen till ettan, andas ut och dra magen till 5:e våningen, fortsätt till 6:an. Upprepa så många som du orkar i streck. Direkt då du känner att du börjar tappa tekniken och inte orkar spänna magen längre slutar du.
Antingen kör du så många du orkar på ett bräde eller så delar du upp det. Tex 3setx10reps. 

2. KATTEN/KON

Bli av med mamma-magen!

Stå på alla fyra. Andas in djupt. När du andas ut, dra in magen till 5:e våningen och vinkla pubisbenet mot naveln, din svanskota ska peka neråt när du är i toppläget.

Katten: Håll och räkna till fem. Andas ut och svanka med ryggen. (OBS! om du har ond ländrygg ska du undvika svanka! Stanna då i neutralt läge, dvs då ryggen är lodrät med golvet.)

Kon: Håll och räkna till fem. Upprepa tio gånger.

 

4. HUVUDLYFT

Bli av med mamma-magen!

Denna övning kan du vänta med tills du har stärkt magmusklerna genom hissen. Har du som nyförlöst distasis (mellanrum/uttänjda mellan magmusklerna) är det bra att använda ett stöd runt magen som hjälper hålla ihop musklerna under övningen. Dra in magen till våning 5. Lyft huvudet och dra samtidigt in magen till våning 6. Håll och räkna till fem. Lägg ner huvudet och slappna av. Upprepa 10ggr.

Allt eftersom kan du öka varje övning med ett set extra.

Dessa övningar är extra viktiga för dig med distansis. Slopa allt som har med situps att göra tills du fått ett bra stöd och magmusklerna har ett mindre mellanrum än två fingrar.
 
UNDERSÖK SJÄLV OM DU SOM NYFÖRLÖST HAR MUSKELDELNING (DR)

Ligg på rygg och lyft huvudet mot magen (axlarna ska inte lämna golvet) samtidigt som du känner efter med fingrarna över och under naveln hur långt det är mellan de yttre magmusklerna. Får du bara in två fingrar mellan musklerna har du inte DR. Får du in fler gäller det att nöta med statiska övningar så kommer dem med tiden gå ihop. Men du måste vara flitig!

Vill du bli av med ryggont och gravidmagen gäller det att vara flitig med övningar som dessa.
Kör varannan dag i några veckor så ska du se att även resultaten kommer.
Glöm inte att det ska vara jobbigt, det ska riktigt kännas i magen att du tränar den. Så kör alltid en extra, du kan oftast ge lite mer än du tror. :)

Lycka till!

Lite time out, men nu tillbaka :)

Som många har förstått så har jag haft extremt mkt i huvudet, därför tog jag en liten time out. Det har varit nyttigt då jag kunnat reda ut allt från att förstå att jag är mamma till vad jag ska göra längre fram i tiden. Jag har varit (och är väl fortf) i en extrem kreativitets"svacka" :) vilket gör att det känns som att jag klarar av att göra 1000 saker samtidigt (vilket jag också gör)...en viss tid. Nu har jag börjat landa lite i allt som florerat, vilket gör att jag kan "ramla" tillbaka och kunna njuta i det jag kläckt fram.
Jag njuter nu dessutom mer än någonsin av underverket. :)


Hur har det då gått med gravidkroppen och aktiviteter?

Jo, såhär är det ju.
Efter min förlossning kunde jag inte gå på drygt 2v utan att det såg ut som att jag skitit på mig.
Så mitt första steg var att KUNNA börja gå igen. Nu kan jag gå, men inte för långa promenader (och helst utan vagn :( ) då mitt bäcken fortf är väldigt instabilt och gör att jag får ont i ryggen.
Därför har jag utöver promenader mest bara FÖRSÖKT få upp en stabilitet i bålen som är huvudpunkten att återställa efter en graviditet, men det har gått sådär. 
Jag kan utan problem med bra teknik (vilket är A och O) utföra övningarna, men då mina magmuskler (som var väldigt starka innan jag blev gravid) tänjdes ut enormt kan dem inte riktigt ta till sig effekten av övningarnas syfte riktigt än då själva magmusklerna är "för" starka för ligamenten som ska kunna dra ihop muskulaturen. Det ger mig därför heller inte riktigt de resultat som önskas och förväntas.
Så nu två veckor framöver kommer jag ligga lite lågt med allt som har med "styrka" att göra för att sen smyga igång  med stabilitetsträningen igen fram till nyår. Inget annat.
Därefter, 1:a Januari har jag satt som mål att förhoppningsvis kunna trappa upp till lite mer riktig träning.
Det känns bra det upplägget jag nu kommit fram till och jag ska verkligen låta kroppen få ta sin tid tills allt som den kan och ska fixa själv känns bra. Jag som många andra har lite svårt med att acceptera att saker och ting måste få ta tid.
Tålamod. :) Har alltid varit min utmaning..
Jag vet vad som är bäst men har ibland tendens att inte (vilja:) lyssna.
Ibland funkar det, ibland inte.
Som man bäddar får man ligga.

Det är inte alltid gynnsamt att vara tokstark innan en förlossning då det blir tyngre för kroppen att tvinga isär en stark magmuskulatur. Det vet jag nu :)
Dock tror jag att min kropp har fördelen med att ha varit vältränad innan i den mån att så fort den har läkt ordentligt kommer kunna ta till sig träningen och ge grymma resultat.


Så det kommer bli bra, med tiden.

Det här med min formcheck känns lite sådär eftersom jag inte känner att det är något jag påverkar riktigt själv. Men vi kör på varannan Torsdag i vanlig ordning och ser hur kroppen kan forma till sig själv (då inte i muskleform eftersom jag inte tränar styrka, utan mer hur den tajtar till sig).
Sen, from årsskiftet hoppas jag kunna visa ordentliga reslutat här.
Kanske fler som vill haka på under en period från 1 jan att sträva mot sina mål?
Jag hjälper er gärna på traven. :)

Nu, ut i friska luften.   


Trött men stark...

Ja, precis så känner jag mig, trött men stark.
Trött för att jag sover i omgångar och stark för att kroppen sakta men säkert börjar kännas ok...så länge jag inte överanstränger den i form av mkt ryggböjningar vill säga.

Det är skönt att känna sig stark, att den känslan faktiskt kan överstiga tröttheten. Allt är och blir så mkt lättare då orken finns.

Att jag dessutom nu kan köra mina rehabpass helt och fullt ger mig endorfiner och energi för några mils löpning (som jag iof inte kan springa) men jag nöjer mig än så länge med plana och halvlånga promenader än så länge ;)) Jag trivs rätt bra som det är just nu. Att kunna gosa med Moa och Marko men ändå få lite egentid då Moa sover, vilket innebär att jag kan göra det jag behöver, som att röra på mig och fila på mina projekt och ideer i lugn och ro.
Allt detta ger mig kraft och glädje.
Så vi fortsätter så. :)

Over and out.

Tips

Här kommer lite tips till er som har bebisar med irriterade och röda rumpor och ömmande bröstvårtor vid/efter amning.

Krämen till bebisrumpan heter INOTYOL krämen till brösten heter så fiffigt som bröstvårtskräm och båda finns på apoteket.
 
Underlättar!

Underhåll

Jag har fixat ett nytt underhåll till Moa som funkar utomordentligt bra.
Hon blir alldeles till sig när hon ser fåren, kaninerna och diverse djur som flyger runt runt ovanför henne till en trallvänlig melodi.
Perfekt, då kan mamma göra lite nytta i hemmet för ett tag, så länge hon tycker att det är kul vill säga. 

Har jag gjort nytta då?, jo tack det har jag.

*rensat skåp på skit
*flyttat porslinet
*flyttat vin-glasen
*flyttat bunkar
*sorterat
*skurat
*rensat garderoben
*fått undan sommarjackor
*fått bort sommarskor
*kastat
*dammat
*dammsugit...
..och, jag har bakat.

Nu återstår bara rengöring av bebis (och mig själv...känner mig som en dammboll..).
Sen finns det bara en punkt kvar att bocka av för denna helg.
*SÖNDAGSMYS med en fin och babylen Moa (Marko kan också få vara med på ett hörn ;). 

Skönhet

Idag var jag och hämtade min nya bil och vilken skönhet!
Jag riktigt njuter av en större modell, utrymmet blir så påtagligt stort. Man får ju plats med allt som man tidigare inte fått plats med utan att se ut som en packad sill i burk.. Nu kan man placera vagnen fint, antingen på längden eller bredden..ja, jag kan välja. Dessutom får jag plats med väskor fint staplade bredvid...behöver inte ställa nåt i baksätet...aaaa, rena lyxen va! ;)
Nu kan man också riktigt sträcka och röra sig fritt utan att känna sig för stor för bilen. Nu är det jag själv som får känna mig liten, trevligt.
Den här och jag kommer bli ett radarpar ute på vägarna, vad kul vi kommer ha! :)


Snygging.


Glöm inte rösta på Marko och Tobbe i finalen av dansfeber ikväll. Dem behöver alla röster dem kan få.
Tjing.

Underbara barnmässan

Glömt berätta att förra helgen som var hade Underbara barnmässan utställning på Stockholmsmässan. Andrea jobbade där med sitt företag Aquababy. Så vi åkte dit för att kolla läget. Det finns så otroligt mkt fint till bebisar nu för tiden. Många som startar egna företag med klädesmärken, kuddar, tavlor och diverse andra atteraljer. Vi blev sålda på de små söta DYRA bokstäverna som man kan ha dinglandes över bebis i vagnen.

Då slipper även folk undra om det är en tjej eller kille som ligger i åkpåsen..aaaa smart va ;)
Det fanns mkt annat fint och lockande att köpa...men vi gick i ett bra och bestämt tempo för att inte bli allt för suktade :) eller ja, mest Marko kanske. Kors i taket klarade han sig för en gångs skull utan att komma hem med en överfull bil av prylar. Bra där.
Jag råkade gå förbi just ett sånt där "vi syr/tillverkar egna kläder/mössor-företag"..
Som själv personifierad mössfantast föll inte bara en av mössorna mig i smaken. Såklart inte..jag fick i vanlig ordning beslutsångest.."hmmm, vilken mössa ska jag ta..den eller den? Marko...hjälp?"
MEN! Lyssna på det här.
Expediten tog båda mina beslutsångestval och la ner i en påse och sa "nu behöver du inte välja...ha på dig dem ofta bara". Jag stod där helt paff, tittade på marko förvånat och viftade lite osäkert med mina pengar i handen mot hon som precis gett bort 2 mössor till mig. "Men vadå..vad menar du nu?" tänkte jag för mig själv..som svar på min tanke viftade hon bara tillbaka, eller ja, vinkade mer kanske :). Chockad över hennes vänlighet stoppade jag ner pengarna i fickan igen och vandrade iväg med 2 nya fina mössor i handen.
Mäkta glad blev jag och om jag använder mössorna?
Om jag gör!


Här kan även ni gå in på deras hemsida och fynda, bla snygga mössor!
www.houseoflola.se

Fredagsmyyys

Vi var lite slöa imorse efter frukosten så vi beslöt oss för att krypa ner i soffan framför tv:n och mysa lite. Plötsligt blev ljudet från omgivningen allt dovare och dovare... 


Det var så mysigt att vi båda somnade..

 
Det här, det är Kärlek..

Mysigt värre. ;)

Mmm..

Är det inte konstigt och onödigt att sånt som man helst ska undvika att äta oftast är det som tilltalar och lockar mest? :)
Om det är något här i livet som jag är extremt svag för i de sötas tecken så är det choklad, hur gott är det inte på en skala? Minst max!
Ikväll som så många andra gånger efter middagsmaten slank det ner en bit choklad. Älskar verkligen att ta en bit ihop med en stor kopp gott varmt the, det är för mig en njutning, en god njutning.Där jag satt och njöt som mest och försökte motstå att ta en bit till läser jag i tidningen jag har i knät "Flavonoiden Catadin som finns i choklad minskar risken för blodproppar då den håller blodkärlen smidiga.."
Jag vet det...Men att läsa det precis nu fick det att klinga så bra i mina öron. Det gjorde att jag sänkte tidningen, sneglade tillbaka på chokladkakan som låg en armlängd ifrån mig och knäckte en bit till. :)


Yummi!Torsdag igen...

...vilket innebär formcheck!
Som de flesta vet så är jag inne i en period då kroppen bara ska få läka och min rygg som knasar lite måste stabiliseras upp och få återhämta sig. Så de reslutat jag har och får just nu är kroppens egen förmåga att "dra ihop sig igen.
När jag känner att kropp och psyke är redo att dra igång på riktigt säger jag till (skulle tro att det dröjer några veckor till, siktar på ca 3-4v) och det är då de verkligt stora förändringarna (förhoppningsvis ;) kommer börja synas.
Men fram tills dess får jag hålla till godo med kroppens egen formgivning och den sköter det rätt bra måste jag säga.    V1                                              V7
 
 Är fortf öm i magen, där bullen är (tarmarna), men sakta men säkert..
(Var väl inte direkt rätt tidpunkt att ta bilden då jag och Andrea precis avnjutit en brak-frulle....smart-as B), äter ju inte direkt lite nu heller.
Måtten togs dock innan frukost...bra där. :)


V1.                                                                             

Bröst: 90cm
Överarm: 26cm
Överarm spänd: 27cm
Övre midja (ovanför naveln): 83cm
Nedre midja (över naveln):  87cm
Låret: 50cm
Låret spänt: 51cm
Stuss: 97

V7

Bröst: 88
Överarm: 26
Överarm spänd: 28
Övre midja: 77
Nedre midja: 83
Låret: 49
Låret spänt 50
Stuss: 94

Sammanställning/Resultat:
Bröst: -2
Överarm: +-0
Överarm spänd: +2
Övre midja: -6
Nedre midja: -5
Låret: -1
Låret spänd: -1
Stuss: -3


Utvilad

Idag vaknade jag mer eller mindre utvilad . Moa sov 7 tim i streck, käkade lite och somnade om i ytterligare 3 timmar, guld!
Tänk att ena dagen kan kännas som "the day from hell" till att den andra är ren "happy day" :)
Efter att hon vaknat andra gången och ätit lite till sov hon gott vidare bredvid Marko, vilket gjorde att jag kunde ta lite "mammaledigt" :) Jag kunde gå en promenix helt själv, lämna vagnen hemma, jag kunde lämna selen hemma och jag kunde bara vara. Gå i mina egna tankar och njuta av hösten, njuta av att inte ha ont. Ja, för mitt bäcken och min ländrygg är på bättringsvägen tror jag...peppar peppar. Så länge jag gör mina övningar (som jag började med för dryga veckan sedan efter att ha varit hos min braiga kinisiolog) och inte behöver skjuta så mkt vagn eller bära bilbarnstol så är jag smärtfri, vilket gör mig glad.  


Asså, Jag gillar verkligen hösten, så friskt och skönt.
 
Det kan gärna få vara höst tills det blir vår (bortsett från regniga höstdagar då ). Å jag som ska vara trogen vintertjej efter 8 år på skidor..hmmm..kanske just därför. :)
Nä,Det får gärna vara vinter men inte så ofantligt lång bara.
En ordentlig lagom kall vinter i max 2månader, det är ok, det är bra tycker jag.
Nu ska här bakas!

Avundsjuk...

...på min egen ide´.
Ibland ångrar man att man inte kan hålla sina ideer för sig själv.
Fast nu delgav jag ju den iof till min andra hälft, så det är ok :)
Mr Marko har nämligen tatuerat sig idag, Moas lilla fot på underarmen. Å den blev sååå bra.
Jag har själv även en tid inbokad, så mina 3 tattoos ska bli 4.

Marko som inte är allt för smärttålig laddade upp med lite thai-mat till lunch och bjöd in näst intill hela vänskapskretsen för peppning (Om jag är förvånad? ehh...ne). Sen om det blev ett så stort stöd vet jag inte, tror han mest blev stressad :) Innan tatueraren hunnit sätta nålen i armen var Marko kallsvettig och gomig i blicken. Phille coacha med lite kaffe på sidan om och den medköpta nyponsoppan och bananerna låg på stolen bredvid i fall att..(notera att denna sittning "bara" tog drygt 45 min...) Jag ska be honom komma igen då han tatuerat sig i ljumsken över höftbenet ;)
Vi på andra sidan avspärrningen försökte lugna honom med ord som "aaaandas....slappna av..." då han krampaktigt satt och önskade att allt var över. Vad fick vi tillbaka.. Ett panik-ryt med tillsägelsen; "TYST!".
Ja. say no more..
Då 2minuter gått frågade han om det var klart...


Han var inte så kaxig då konturerna började fyllas i...


..han försökte koncentrera sig..


..och kom på att det faktiskt kände bättre om man tittade på arbetet..


Halvvägs klar


..och här helt färdig.

Avundsjuk? JAAAAAA. Fast jag kommer alltid kunna säga "min ide´" ;)

Fullt upp och trött..

De senaste 2 dagarna har bara gått i ett..Moa har sovit lite dåligt så jag har inte kommit ifrån för att göra annat, som att tex blogga. Sorry..
Idag bestämde hon sig för att vakna 07.00 och sedan bara ligga och filosofera samt jollra. Japp, bara till att gnugga ögonen, upp och klä sig + dotra sen iväg på en uppiggande promenad i höstkylan, tur att det är sååå skönt!
Moa sover också som skönast då man egentligen önskade att hon var vaken.
(Vi körde strumpor på händerna då vi ännu inte inhandlat vantar, funka galant!..å matchade mössan gjorde de oxå :)

Lagomt då man kommit in för att avnjuta frukost vaknar hon såklart. Slår aldrig fel :)
Frukosten kallnar och rejset är i full gång på nytt, härligt och charmigt på sitt vis ;)

Under em slog en ordentlig trötthet till, kände mig heeelt urlakad.
Fick en liten vilostund för mig själv då Marko tog med Moa med lite mjölk till sin mamma.
Därefter var jag och Moa bjuden på middag hos Gudmor My.
Helt underbart gott och även mäkta glad över massagen som botade en elak huvudvärk...för ett tag iaf.
Tack, du e grym! (fast det vet du ;)

För övrigt.
Bärselen jag kör med är från babybjörn.
Vet inte riktigt vad det är för modell.
Babybjörn organic heter den iaf.
Vet inte om det är nå speciellt nackstöd på den eller om den (eller inställningen på den) bara är lite stor, så hon hamnar lite längre ner?, där av nackstödet. 


 
Grym är den i vilket fall.
Hugo var nyfiken som vanligt...

Nä, nu snusa kudde..zzz..


Kolmården

Bilen blev packad från golv till tak. Ett jäkla joxande med grejer när man har småkids alltså. :)
Nu är det inte en lätt liten väska man slänger över axeln, hoppar in i bilen och bara kör iväg...nej då. Nu ska babysitter, vagnar, diverse väskor, kläder och annat smått och gott med. Man måste gå igenom alla saker tio ggr i huvudet för att verkligen försäkra sig om att allt är med. Att bestämma tider har vi slutat med då det alltid går i stöpet. Vi kom iaf iväg och Moa har fått uppleva Kolmården för första gången som 6v gammal, undrar om hon upplevde nåt??? ;) Nja...hon var mest intresserad av allt annat..typ världen..inte ens delfinerna var lockande, min scarf var 3ggr roligare..

Efter en natt med inte allt för många timmars sömn var vi och familjen Martin stenmark/hanna hedlund och Gry forsell m vänner inbjudna på en tur i djurparken.
Marko fick sällis av sin bästa kompis Love (stenmarks och hedlunds son). Martin kämpade sig runt i parken på kryckor, starkt jobbat!

Fina Merete och Mattias Banker var också med.

De mest moderiktiga av alla var Kenny (42år) tillsammans med Bankers söner Malcolm och Måns.


Djuren.
Man slutar aldrig fachineras av alla dessa djur på Kolmården trots att vi varit här typ 4ggr senaste 2 åren.
Mina favoriter är aporna.
Goriillan Efata är mäktig, stor som ett hus och ser allmänt as-arg ut där han sitter innanför plexiglaset och laddar med bajs att kasta. Chimpanserna är rena rama motsatsen. Skriker, kastar sig, heeeelt oblygt dricker sitt eget kiss, plockar loppor på varandra och gör riktigt barnförbjudna saker mitt framför ungarnas ögon. Charmerande men på ett litet lätt skämsligt (jag vet att det heter skamset...men lät roligare med skämsligt.. ;) sätt..tänk att dessa är föregångare till oss människor, tur utvecklingen gått framåt lite iaf, så vi lärt oss visa lite hyffs inför omgivningen..

Lejonen är så sjukt vackra men snacka om lömska.
Vi fick besöka lejonkulan, vilket innebär att man står öga mot öga med ett gallers mellanrum emellan. Lejonen riktigt suktades av alla små barn som förundrades över dem. Lejonhanen riktade in sig på Moa direkt. När jag skulle ta ett kort på honom och sträckte fram armen (för att få lite mer närbild..)gjorde han ett utfall mot mig med ett vrål.

Jag blev rent ut sagt skitskraj och av ren reflex råkade jag slå till sovande Moa med mobilen i huvudet (skulle skydda henne), hon vaknade till i ett grin men försvann sen in i dimman igen. puh.. Läskiga djur det där.

Sötast i parken var nog kennys och Stenmarks döttrar.


Å vi var ganska kära...i att äntligen få ta del av riktiga familjelivet. B)


Underbar Fredag och Lördag.

musli,minbagutter och Andrea

Denna dag har gått i matens och kreativitetens tecken.
 
Efter att ha avnjutit ett nytt gott hemmagjort minibaguette-bröd till frukost ihop med yoghurt och nygjord musli var jag redo att ta mig ann storstaden för att träffa Andrea över en kopp kaffe och filosofera lite, vi är ganska bra på det faktiskt :) Väl inne i stan är Moa hungrig. Hopp bak i baksätet, se till att Moa blir nöjd, byta blöja, hiva ut vagnen ur bagaget och iväg! 

Andrea lotsade mig till ett mysigt cafe som var lugnt och mysigt. Där fanns utrymme för våra fantasier att flöda fritt utan att bli störda. Vi byter gärna tankar och ideer...sitter tysta ett tag...byter mönster...stirrar ut genom fönstret...tar en klunk kaffe...byter spår igen...blir frustrerade...är tillbaks på ruta ett..
Vi cirkulerar med andra ord :) Men vi är nåt på spåren...nåt bra.
Så trots ibland oändliga cirklar siktar vi uppåt..
Toppen is da shit! ;)


Tänk om, tänk nytt.

Den här gången fick jag ge mig, kroppen vill bara inte så nu är det vila från promenaderna som gäller ett tag framöver för att se om bäckensmärtorna ger med sig. Ska dock på koll till min kiniseolog och hoppas han ska hitta felet och kan ge mig ett konkret svar på problemet.

Jag har velat ge er lite träningstips men då jag inte själv riktigt kommer igång som önskat får jag tänka om, tänka nytt. Så, dagens inlägg riktar sig till alla, även till dig likt som jag har svårigheter att komma tillbaka fysiskt efter förlossningen eller pga annan skada för att kroppen säger ifrån?


Stretch är väldigt underskattat och mkt skonsamt mot kroppen. Det är ett mindre fysiskt krävande tänjningsmoment av kroppens muskler i jämförelse med yoga. Vid stretch kan du fokucera på en muskel i taget medan yoga ofta involverar hela kroppen eller flertalet muskler. Därför är stretch bra för oss som måste ta det riktigt lugnt (även för stela personer med spänningssmärtor så som huvudvärk) och undvika rörelser i smärtsamma och redan för mjuka områden, so here we go, en lagomt mjuk och smidig kropp mår ingen dåligt av.

(Är det mellanpartiet (bäcken/höft/ländrygg) som ställer till det för dig också bör detta område undvikas att stretcha tills det inte gör ont längre, iaf om det beror på uppluckring. Beror det dock på att du har stela muskler i området kan du med fördel även stretcha detta.)

Mitt fokus hamnar automatiskt till största del nu på övre partiet, som faktiskt utstätts för mer påfrestningar än vi tror då vi nyblivna mammor bla går och bär ett barn väldigt mkt och sitter och ammar ofta. Detta innebär även att vi utsätter partierna kring nacke/skuldra för statiska ställningar som kan leda till att man blir stel och öm i vissa områden, precis som kontorsråttan som sitter stilla i en och samma position hela dagarna med monotona rörelser. Därför ska vi förebygga det genom bra cirkulerande rörelser och stretch UTAN att behöva påfresta problemområdet.

Cirkulerande avslappningsövningar för nacke/skuldra:

 • Titta åt ena sidan med hela huvudet tills det blir en lätt dragning i halsen, samma sak åt andra hållet. Upprepa 10 ggr.
 • Vicka på huvudet sidledes med ansiktet rakt fram tills det blir en lätt dragning i halsen, samma sak åt andra hållet. Upprepa 10 ggr.
 •  Dra upp axlarna till öronen, håll kvar i 4-5 sekunder, slappna av och låt axlarna falla tillbaka. Upprepa 10 ggr.

 • Rulla på axlarna baklänges i stora cirklar. Upprepa 10 ggr.

 • Rulla på axlarna framlänges i stora cirklar. Upprepa 10 ggr.

 • Dra bak armarna så långt du kan och håll kvar i 4-5 sekunder, slappna av och låt armarna fall ned längs sidorna. Upprepa 10 ggr.

Stretchövningar för nacke/skuldra:

Följande övningar kan göras sittandes på knä eller ståendes med rak rygg.

 • Sträck ut sida hals genom att vicka på huvudet åt sidan med ansiktet rakt fram. Låt huvudet hänga i sin egen tyngd. Hjälp inte till med handen utan låt armarna hänga slappt längs med sidorna. Håll kvar i ca 20 sekunder. Byt sida.

 • Gör samma övning som förra gången med låt ansiktet peka snett ned mot armhålan, så att du åstadkommer en dragning i skuldra, sneda nacken. Håll kvar i ca 20 sekunder. Byt sida.

 • Sträck armarna rakt fram och runda ryggen bakåt, som om du har en stor boll i famnen. Låt det sträcka ut längs med ryggsidorna och mellan skulderbladen. Håll kvar i ca 20 sekunder.

 • Häng med huvudet rakt framåt så att det sträcker i nacken. Håll kvar i ca 20 sekunder.

 • Ställ dig längs med en vägg och lägg armen mot väggen.

  Först stretch, sen blir det bak-session ;)


Mysdag

Fispipen gör verkligen underverk med gas-magen, vilket reulterar i att vi alla får sova lite extra bra på nätterna, som i natt. 7 timmar i streck slagga hon, hallelulja :)
Utvilade beslöt vi oss ändå för att ligga kvar och mysa lite i sängen då vi hörde hur det blåste ute.
Mjuka kuddar som formar sig efter kroppen är bekvämt...
 

...fast pappas bröst är nästan skönare :)


Då jag inte själv kan träna ser jag till att Moa får sin träning iaf. Att hålla upp huvudet är nu mera nemas problemas, hon e stark denna lilla brutta!


Sen tränade hon även själv, tror det kommer bli en riktig danstjej!
 
Hej vad det går.

Fis-pip!

Här kommer tips på en räddare i nöden åt alla mammor som har små barn med extremt hård mage med mycket gaser. Fis-pipen!


Denna lilla konstruktion fick vi vara testpersoner för på BVC.
Vi var lite skeptiska till den då man sa att den skulle släppa ut all luft ur magen efter att man själv utfört några cirkulära rörelser över magen, mao masserat. Men jo ra, mycket riktigt släppte den ut gaser (men räkna med en del bajs också, men det är det värt!) och magen blev riktigt mjuk och Moa blir glad och mindre gnällig.

Pipen är ny på marknaden och finns nu i babybutikerna, iaf på barnens hus.
Prisa Fis-pipen!!
Testa vett ja.

Procedur..

Ja, hur tusan går det för mig?
Ett projekt där tankar ska hållas isär men ändå kombineras. En rejäl hjärngympa med övningar är vad mina promenader nu mera nestår av pga av ont bäcken och ömma fogar.
För det första har jag fått korta ner mina promenadsträckorna ordentligt nu. Tråkigt men sant.
När man äntligen trodde man var på g kommer bakslaget...slår ju aldrig fel lixom. Man är ju dum om man tror att man ska komma undan smärtfritt, det har jag lärt mig med åren, big time :)

För er som kanske har liknande problem med bäcken och fogar så kan detta vara tänkvärt och kanske fungerar det här små tipsen för er också?! Lite bökigt är det kanske att kunna fokucera på alla övningar på en och samma gång, men nödvändigt om man vill kunna gå en liten sväng med vagnen i naturen,utan smärta.

Fokus på övningarna. Låt inte takarna sväva iväg..
Promenad med procedur (övningar).

Innan jag ger mig iväg drar jag för det första åt stödbältet ordentligt för att försöka motverka att bäckenet är allt för instabilt. Jagmåste också korta ner på steglängden och farten och på så vis ta mig fram i myrsteg och snigelfart för att det inte ska slita för mkt i fogarna. Halvkul men ett måste numera..
När jag sätter mina fötter utanför dörren börjar det riktiga tankejobbet.
Bak med axlarna för att jobba på hållningen, tippa fram bäckenet för att motverka allt för stor svank, hålla in magen på ett sätt så att man har en spänning utan att det ska vara jobbigt för andningen- detta för att ha en så stark bål och stabilisera upp ryggen så mkt som möjligt. Som grädden på mosen försöker jag ha en så liten rörelse som möjligt på höfterna för att få så litet svängrum mellan alla lösa leder och ligament. För er som känner att ni har utrymme att klämma in en övning till i hjärnan samtidigt som ni går så kan man försöka jobba på att dra upp bäckenbotten i kombination med övningen där du drar in magen. Dessa två övningar brukar hjälpa varandra och kommer så småning om att jobba ihop automatiskt bara genom att aktivera det ena.
Att gå korta promenader och fokucera på dessa övningar gör att jag kan undvika smärta.
Om det är roligt? svar nej, men detta gör att jag och Moa får komma ut lite iaf. Frisk luft dör ingen av.
Testa!

Många undrar säkert om det är värt ett så "stort projekt" för att ta sig ut på en fjuttig promenad, men ja, det är det, för mig. Jag har i alla mina år varit en aktiv tjej som rent av älskar att röra på mig och då det kommer dagar när kroppen protesterar finns det oftast olika alternativ för att lösa problemet. Jag går inte den lätta vägen där man rycker på axlarna, blundar för möjligheter och bara accepterar något utan att försöka finna alternativa lösningar. Självklart används enbart det alternativa lösningarna om det ger ett resultat där problemet inte förvärras. 

Mina promenaderna utförs inte i syfte för att gå ner i vikt, för det behöver jag inte. Däremot är syreutbytet viktigt, framförallt för Moa.
Nu blir det till att ligga med benen i högläge. Pronto.
Jo, jag kan faktiskt också vila och ta det lugnt ;), även om det inte är något jag jublar över, men jag vet att även det behövs.

Gäller bara att hitta en bra balans mellan det roliga (aktivitet) och mindre roliga (vila) för att må bra i sinnet. Lagom är bäst.

Snälla bäcken och fogsmärta, försvinn!

försenad Formcheck

Igår var det Torsdag igen. 2 veckor sen sist jag gjorde en mätning vilket innebär att det är dax för formchecken igen. Inte allt för kul att kolla mått och foto då jag inte kan påverka mina reslutat så pass mkt som jag skulle vilja och vet att jag egentligen kan. Men jag vet, det kommer en tid då jag kan köra på som vanligt, gäller bara att hålla ut och vara snäll mot sig själv.
I träningsväg blir det som sagt mest ett jäkla knatandes.
Gjort några tappra försök att dra igång lite lätt med några gummibands och bollövningar (kommer tips på det i ett senare inlägg) men både bäcken och ljumskar protesterar värre än nånsin... Har även fått dra ner på promenadlängden då även det sliter lite väl mkt på mina leder och ligament. Fustrerande? svar ja.

Här kommer iaf  lite mått och magstatus.

V1                                                    V5 
      
Ok, det är skillnad ser jag nu. :) Nu fick jag lite boost och blev gladare.
Lite kvitto på att promenaderna gör sitt och även att innehållet kanske börja hitta till rätta.
Sakta men säkert... :)

Mått

V1.                                                                             

Bröst: 90cm
Överarm: 26cm
Överarm spänd: 27cm
Övre midja (ovanför naveln): 83cm
Nedre midja (över naveln):  87cm
Låret: 50cm
Låret spänt: 51cm
Stuss: 97 

V5.

Bröst: 88cm
Överarm: 27,5cm
Överarm spänd: 28,2cm
Nedre midja (över navel): 83cm
Övre midja: 79cm
Lår: 50cm
Lår spänt: 51cm
Stuss: 95cm

Resultat på 2v:

Bröst: -2cm
Arm: +1cm
Arm spänd: +1cm
Nedre midja: -4cm
Övre midja: -4cm
Lår: +-0
Lår spänt: +-0
Stuss   -2cm

Jag sitter lite smått snopen själv om jag ska vara ärlig...
Känt mig lite nere några dagar med alla motgångar..fast guuu så glad jag blev nu, det händer grejer!! Nu ser jag ljust på framtiden minsan ;) Längtan efter att få köra igång med "riktig" träning blev nu ännu större, men nu när jag redan ser resultat kan jag falla tillbaka i lugnet och låta mig hållas ett tag till. ;)
Så med detta på print vill jag bara säga att spegeln kan ljuga, men det gör aldrig måttbandet och foton (oftast inte iaf..:).

Nä, nu vänner, ut i solen och kvittra!
Jag ska segla vidare på de högre höjder jag nu befinner mig ;)

Och högre sikte är inställt.

RSS 2.0